Může móda jednoho dne skončit?


Aniž si to uvědomujeme, móda je něčím, co je naší součástí již od pradávna. Už v době kamenné používaly ženy nejrůznější ozdoby, aby vypadaly co nejlépe, a to nám zůstalo dodnes. Typ se proměnil, základní význam zůstal stejný – upozornit na sebe, získat partnera a ukázat své společenské postavení. Na tom se nic nezměnilo ani dnes. Je tedy otázkou, zda móda jako taková může vůbec někdy skončit.

 

Na první pohled by se dalo říci, že ano. Koneckonců, naše společnost již dnes není tak třídně rozdělená, jako tomu bylo kdysi. Z tohoto pohledu je tedy irelevantní, kdo co nosí. Rozhodně to není již takový indikátor společenského postavení, jak tomu bylo dříve. Nebo ano?

 

módní přehlídka

 

Skutečnost, jak už to tak bývá, je poněkud složitější. Jistě, dnes již neukazujeme, že patříme do „vládnoucí třídy“, ale to neznamená, že módu nepoužíváme podobným způsobem. Dnes jí zkrátka ukazujeme naší solventnost. Předvádíme, že si skutečně můžeme dovolit drahé oblečení, a tedy jsme evidentně bohatí (i když to tak být nemusí). To však vyvolává další otázku: proč nám tak záleží na tom, abychom ostatním ukázali, kolik peněz máme?

 

Je to poměrně jednoduché. Tím prvním důvodem je vydobýt si určité společenské postavení. Přeci jen počítáme s tím, že s boháčem budou například v obchodě jednat uctivěji než s chudákem. A jelikož chceme co nejlepší jednání, pak chceme vypadat co nejbohatěji.

 

móda existuje i pro muže

 

Druhým důvodem je snaha najít partnera. I když bychom si to nepřiznali, všichni víme, že peníze zde hrají roli. Automaticky pak předjímáme, že potencionální partner se bude zajímat spíše o toho, kdo je bohatý. Důvod je zde samozřejmě instinktivní. Již v pravěku si lidé hledali partnera, který je co nejlépe zaopatří.

 

Znamená to tedy, že móda nikdy neskončí? S největší pravděpodobností ano. Jistě, můžeme mít například diktátorskou zemi, kde vládce přikáže všem nosit stejné oděvy. On sám však bude s největší pravděpodobností odlišný, aby se vyjímal – a to přesně je účel módy.