Závada na vytápění je havarijní situace


Závada na plynovém kotli

Topná sezóna je pro plynový kotel vždy další zatěžkávací zkouškou. Tato zařízení jsou pak v provozu prakticky nepřetržitě několik měsíců a v té době může kdykoli dojít k jejich technické závadě. Poruchy plynových kotlů v topné sezóně jsou obvykle jasným důvodem k přivolání technika v rámci pohotovosti instalatérů, ta je udržována nonstop, 24 hodin denně, celoročně a bez výjimek státních svátků nebo víkendů. Nezdráhejte se zavolat havarijní servis třeba o půlnoci, jestliže někde ucítíte zemní plyn a máte podezření z jeho úniku z potrubí či přímo od kotle. Havarijní servis přivolejte v nočních hodinách i tehdy, je-li nutné objekt vytápět kvůli mrazivému počasí, a kde by prudký pokles teploty v interiéru mohl ohrozit zdraví a život osob či domácích zvířat.

regulační ventil topení

Servisní technik k vám přijede většinou již do hodiny, proto se také vyplatí mít na instalatéry zjištěný telefonický kontakt předem, dokud je klid a zatím se nic neděje, abyste se vyhledáváním kontaktů na instalatéry zbytečně nezdržovali.

Prasklý radiátor

Havarijní situací je i prasklý radiátor v průběhu topné sezóny, a to zejména v době, kdy je venku velmi nízká teplota, a je zapotřebí prostory vytápět prakticky nonstop. Tehdy také volejte instalatéry kdykoli, i mimo běžnou pracovní dobu, protože se musí co nejdříve vypustit voda z topného systému, a teprve pak se může vyměnit vadné těleso, což zabere jistý čas, přičemž mezitím již může teplota v místnosti klesnout na velmi nízkou hodnotu.

vadný radiátor

Instalatéři také provádí revize plynových kotlů a případně revize topení a je-li třeba, pak i čištění topného okruhu, to se ale provádí mimo topnou sezónu a v běžné pracovní době. Nejde již o havarijní situaci a je vhodné si tuto službu objednávat s předstihem. Instalatérské práce samozřejmě zahrnují i rekonstrukce, demontáže a instalace nového topení, a to jak klasického ústředního topení s radiátory, tak i podlahového vytápění, připojeného k plynovému kotli, elektrokotli nebo ke krbu s vložkou a s tepelným výměníkem.