Přesun a přeprava zboží


Zvyšuje náklady

Nyní se blíže podíváme na logistiku výrobní firmy. Je zde nějaký zaměstnanec, který se musí starat o to, aby ve firmě byl neustálý dostatek všeho potřebného, aby mohla fungovat a ze surovin vyrábět všechno možné, proto objednává vše potřebné v určitém množství. Tohle zboží přijde do společnosti, ale jednotlivé sekce jej hned a všechno pravděpodobně potřebovat nebudou, proto se nejdříve uloží do skladu, ze kterého se dle potřeby vozí po firmě, kde je třeba.

kamiony na dálnici

Následně se z něj vyrobí hotové výrobky a ty se zabalí a putují zase do skladu. Až jich je dostatek, tak pro ně přijede kamion a odvezou se ke klientovi, což zase musí být rozumně naplánováno. Jenže mohou zde být komplikace, a to třeba u dost těžkých výrobků. Ty nikdo ve firmě tahat ručně nebude, takže se k přesunu využívá paletových vozíků a případně také jeřábu uvnitř haly. K jeho obsluze je potřeba mít osvědčení, protože neodbornou manipulací by mohl někoho zranit či dokonce zabít.

Dřevěné palety

Abychom si ušetřili co nejvíce práce, tak to chce mít možnost přesouvat co nejvíce kusů najednou, protože jistě byste nechtěli nosit každý výrobek ve vlastních rukách po jednom třeba do skladu. Existují, proto všemožné produkty jako jsou přepravky různých provedení, aby se do nich produkty naskládali a snadno se přepravovali bez poškození.

zboží na paletě

Samozřejmě u křehčích výrobků to chce pečlivější zabalení třeba do krabic. V obou případech se však hodí palety, protože na ně dáme hned několik krabic či přepravek a hezky vše k sobě stáhneme. Taková paleta se dá snadno nabrat ze všech stran vysokozdvižným vozíkem a naložit třeba do kamionu. Tím můžou cestovat klidně tisíce kilometrů třeba na druhý konec Evropy. Výhodou je rozhodně také solidní nosnost, přičemž u Euro palet se na ni skutečně můžete spolehnout. Není problém však sehnat i atypickou paletu, aby se dala dobře používat k Vám potřebným účelům.