Jak uspořádat vnitřní prostor skříní na míru


Máte spadeno na výstavbu vestavěné skříně a prozatím nemáte jasno v jejím vnitřním uspořádání? Možná se vám budou následující řádky hodit pro inspiraci, aby váš úložný prostor byl přehledný, a aby vám přinášel radost.

Ramínková tyč – součástí vestavěných skříní na míru bývají i prostory pro zavěšování ramínek. Abyste měli přesnou představu, jak velký prostor pro to potřebujete, vyskládejte si veškeré oblečení, které chcete na ramínka věšet, změřte přibližnou délku zavěšovaných oděvů a přidejte k tomu jako rezervu ještě 15 až 20 cm. Někomu stačí pouhých 50 cm, protože obléká spíše trička, mikiny a další sportovní oblečení, někdo jiný, například žena, co má mnoho halenek a plesových šatů, potřebuje třeba i dva metry dlouhou tyč.

ramínková tyč

Horní a spodní prostory – další vnitřní prostory uspořádejte tak, abyste měli to, co nosíte nejčastěji, přímo před sebou v rovině hrudníku a obličeje. Abyste po tom mohli pohodlně sáhnout. To ostatní ukládejte až nahoru nebo dolů. Nebudete se pak muset každé ráno shýbat nebo lézt na židli, abyste si oblékli košili, spodní prádlo, kalhoty a ponožky. Do spodních přihrádek se dobře hodí boty, sportovní potřeby, hračky a úklidové prostředky, do horních přihrádek spíše sezonní oblečení.

úložný prostor

Prostor na štafle – nezapomeňte uvnitř skříně vyhradit úzký svislý koridor pro uložení skládacích štaflí. Ty využijete pokaždé pro ukládání a vyprošťování věcí z těch nejvýše umístěných fochů.

Hloubka skříní – standardní hloubka skříně je 60 cm, ale může být i o něco hlubší nebo naopak užší. Ne všude je dostatek místa pro tak hlubokou skříň, některé skříně mohou mít na hloubku pouhých 40 cm, pokud tam nepotřebujete mít šatní ramínka. Takové typy skříní bývají v půdních vestavbách, v garážích, ve sklepích či v domácích dílnách. Systém posuvných dveří je šikovnější a praktičtější, než dveře křídlové, a proto můžete vestavěnými skříněmi na míru nahradit jakýkoli stávající nábytek tohoto typu.